vlierbessenjam

De vlierbessen aan onze struik waren twee weken terug eindelijk rijp genoeg om te plukken en op te eten. De Kabouter at ze zo uit het vuistje, maar mama vind dat zelf behoorlijk, wel, goor. Het is trouwens ook niet aan te raden: rauwe vlierbessen zijn licht giftig en kunnen buikloop veroorzaken. Wij hebben dat nog nooit meegemaakt (mama at ze vroeger ook rauw) maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als jam smaken de bessen echter uitmuntend, dus toen we een bakje vol hadden is dat wat we ervan gemaakt hebben. Het plukken van de besjes van de takjes was leuk voor de Missus, en de Kabouter maakte er een hele show van om de lege takjes naar de vuilnisbak te brengen en weg te gooien. ‘Sjo! sjo!’ zegt ze dan, en dan smelten de Missus en mama van vertedering. Je kan deze jam ook met minder bessen maken, neem gewoon de helft van je gewicht aan bessen in suiker en je krijgt lekkere jam.

Ingrediënten:

  • 200 gr vlierbessen
  • 100 gr rietsuiker
  • 2 el appelsap
  • 1 appelschil, liefst in zo groot mogelijke stukken

Materialen:

  • zeef
  • ruime steelpan
  • weegschaal
  • leeg jampotje
  • grote pan
  • tang
  • schone theedoek
  • schuimspaan

Was de bessen goed in de zeef en doe ze met de suiker, appelsap en appelschil (voor de pectine, om op te stijven) in de steelpan. Zet op hoog vuur en laat, onder heel af en toe roeren, in ongeveer 10-15 minuten inkoken tot een dikke jam. Schep het schuim wat zich op de jam vormt eraf met de schuimspaan. Zet ondertussen de grote pan zo vol water op dat het jampotje onder komt te staan, en breng aan de kook. Laat het potje en de deksel los van elkaar zo’n 5 minuten in het water koken om te steriliseren en neem het, vlak voor de jam klaar is, met de tang uit het water en laat op zijn kop op de theedoek uitdruipen. Vis de appelschil met de tang of een vork uit de jam en gooi deze weg. Giet de kokend hete jam in het hete potje, deksel er op en klaar. Wil je de jam meteen, of binnen een paar weken, op kunnen eten dan hoef je verder niets te doen. Wil je hem liever later in het jaar gebruiken, zet dan het gevulde potje, met de deksel goed aangedraaid, terug in de pan met kokend water en kook nog 10 minuten. Zet het potje dan op je aanrecht te drogen en laat minstens 12u staan om helemaal af te koelen. De jam is nu zo’n 6 tot 12 maanden houdbaar.

12 gedachten over “vlierbessenjam

  1. Vlierbessen zijn rauw inderdaad licht giftig- ik zal mijn post aanpassen om misverstanden te voorkomen. Bedankt!

  2. Wat een mooie foto’s ! Jammer dat ik het nu pas lees tijdens vakantie prachtige vlierbloesem gezien, maar wist niet of ze allemaal eetbaar zijn!? Vroeger gaf iemand de limonade met bloemen in prachtige glazen kan, mooi ingepakt kado, vond ik toen als zo leuk ( en lekker)! Nu net flesje gekocht voor €5,00 ;( haha)
    Denk je dat je het ook met ” gezonde” suiker kan maken!? ( incl de jam?!)

  3. Ik denk dat je de jam en de limonade zeker met andere zoetstoffen kan maken, hoe dat uitwerkt verschilt natuurlijk enorm per gebruikt product. Maar de bloesemlimonade lijkt mij heerlijk met een friszoete honing, zoals agavehoning. Je wilt vooral de smaak van de bloesem licht en luchtig houden lijkt me, van daaruit kan je een zoetstof kiezen die die eigenschappen ook heeft.

  4. Nee, de pitjes zijn wel erg aanwezig dus ik kan me voorstellen dat zeven voor sommigen de voorkeur heeft, maar ik vind het zelf juist lekker dat je echt nog de structuur van de bessen voelt. Persoonlijke voorkeur 🙂

  5. In de onrijpe bessen en pitjes is een blauwzuurverbinding (gif) aanwezig, maar deze kan niet tegen hitte (koken) waardoor het gif snel afbreekt. Ik zelf laat de pitjes en velletjes omwille van de structuur ook in de jam en heb nooit een klacht kunnen ontwaren. Geloof me, één keer iets verkeerds eten en ik mag het de volgende ochtend bekopen, maar met vlierbessenjam heb ik daar nooit last van gehad. Wel verdient het de aanbeveling de onrijpe vruchtjes voortijdig te verwijderen omdat zij alleen maar afbreuk doen aan lekkere smaak. (afgezien van de mogelijke giftigheid bij te kort koken)

  6. Pingback: vlierbessensiroop | MamaSusanne

  7. jam maken zonder suiker gaat makkelijk met marmello (te koop bij bio-winkels) Je zoet dan bijv. met diksap of honing ofzo

  8. Je kan om de jam in te dikken zeker marmello gebruiken, maar ik vind zelf vers citroensap of een geraspt appeltje makkelijker werken- ik heb dan meer controle over de smaak. Suiker zorgt niet voor het verdikken, en kan inderdaad vervangen worden als je dat wilt.

  9. mijn jam gemaakt met gelei suiker is te dun uit gevallen kan ik hem op nieuw koken met appel of pectine?

  10. Wat mooi dat we nu een goed recept hebben mijn is dol op vlierbessenjam dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *