verse pasta

Dit is echt een favoriet gerecht om te koken en te eten van de Missus, verse pasta. Zelfs het kneden vind ze leuk genoeg om er vieze handen voor over te hebben, en de pasta door de molen draaien is helemaal haar ding. We houden vaak een stukje deeg apart waarmee ze zelf lekker gaat rommelen: spaghetti maken, uitsnijden met de raviolimaker, poppetjes van kneden en daar vadertje en moedertje mee spelen, the usual. Bij het draaien van de pasta raken we altijd in de knel. De molen zet je in principe vast aan het aanrecht of de tafel, maar bij ons wil dat niet lukken dus moeten we hem zelf op zijn plek houden. Daar komt nog bij dat de Missus linkshandig is en daardoor vaak de hendel de verkeerde kant opdraait, terwijl ik met één hand de pasta door de molen probeer te voeren én de molen vast te houden én de gerolde pasta weer op te vangen… Zie je het een beetje voor je? Begin hier dan ook niet aan in tijden van stress, pms of ander ongeluk, het vergt het uiterste van je ouderlijk geduld…

Gelukkig hadden we vandaag een helpende hand: Neef Bliksem kwam meekoken én opeten. We hadden ravioli met kindvriendelijke vulling én ‘spagzetti’ met tomatensaus met spek en erwtjes gemaakt, en het ging schoon op.

Ik heb het recept geschreven aan de hand van hoeveelheden voor volwassenen. Sommige mensen zweren bij ‘alleen ei’ in het deeg, dat is inderdaad super lekker maar ook erg machtig en dan kan je weer niet zoveel op. Daarom doe ik er een lepeltje water bij. Maar stel dat je 400 gr bloem gebruikt, dan zou je aan 5 eieren waarschijnlijk genoeg vocht hebben om het deeg zonder water te maken. 

Ingrediënten:

 • 100 gr ’00’ bloem p.p.
 • 1 ei p.p.
 • 1 el water p.p.
Vulling ravioli:
 • 50 gr blanke amandelen
 • 5 el ricotta
 • 6 zongedroogde tomaten
 • z&p naar smaak

Materialen:

 • schoon werkblad of grote mengkom
 • eetstokje
 • huishoudfolie
 • pastamolen
 • evt ravioli/kartelrolmesje
 • keukenmachine
 • grote pan
Weeg de bloem af en stort op je werkblad in een berg. Maak er een kuil in en breek daar alle eieren in. Als je mengkom groot genoeg is kan je het deeg ook in de mengkom maken. Meng de eieren door de bloem met je hand of een eetstokje: ik doe dat laatste, zodat mijn handen niet nog drie dagen naar rauw ei ruiken. Kneed het deeg daarna goed door, een minuut of 7 denk ik, en vorm het tot een bal. Pak het in in huidhoudfolie en laat minstens een kwartier in de koelkast tot rust komen. Langer mag ook: dit deeg blijft zo drie dagen goed.
Strooi wat bloem over de pastamolen en verdeel het deeg in stukken ter grootte van een klein appeltje. Bestuif het deeg licht met bloem en rol het eerst door de grootste stand van de molen, daarna steeds een standje of twee lager. Ik sla altijd een stap over, tenzij het deeg bestaat uit bijeengeraapte reststukjes, dan kan je beter alle stappen volgen. Stap 5 is dun genoeg voor lekker stevige tagliatelle en mooie ravioli’s. De deeglap zal ook snel te lang worden, dus snijd hem halverwege doormidden (in de breedte natuurlijk) zodat je makkelijker kan werken. Bestuif het handvat van je oven of een speciaal pastadroogrekje ook met bloem en draai daarna de deeglap door de tagliatelle-snijder. Hang de pasta over het ovenhandvat totdat je alles gerold en gesneden hebt. Kook de tagliatelle per éénpersoonsportie in een pan met ruim water en veel zout (zo zout als de zee) in één minuut gaar. Vis uit de pan, meteen op het bord of in een serveerschaal, beetje olijfolie er over: finito!
Voor ravioli moet je natuurlijk meer moeite doen. Maak de vulling terwijl het deeg in de koelkast rust: maal eerst de amandelen redelijk fijn in de keukenmachine, een soort griesmeelgrof zeg maar. Voeg daarna de zongedroogde tomaten en de ricotta toe en maal een paar minuten tot je een mooi mengsel hebt waar nog wel wat structuur in zit. Proef een beetje en breng op smaak met z&p.
Rol daarna de pasta en leg een deeglap op tafel. Schep er hompjes vulling op, ter grootte van een eierlepeltje ongeveer. Maak daarna een raster tussen de vulling met een natte vinger en leg een tweede deeglap erop. Druk het deeg aan op de plekken waar je de onderste lap vochtig hebt gemaakt en rol daarna een ravioli-mesje er overheen. Bestrooi nogmaals met bloem voor je ze opstapelt en kook ze daarna in 1 á 2 minuten gaar in een grote pan gezouten water.
Als je steeds maar een aantal ravioli’s tegelijk in het water doet, blijft het water koken en garen ze het beste. Als je de hele mik tegelijk in het water gooit koelt het water te sterk af en moet het eerst weer aan de kook komen, dat doet de smaak en bite geen goed. Zet je pan daarom op groot vuur. Eet smakelijk!

4 gedachten over “verse pasta

 1. hmmmhmjamjam , maar idd niet aan te raden om pastamaken& kindjes te combineren in tijden van verhoogde stressniveau’s 🙂

 2. Pingback: Eigengemaakt | MamaSusanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *