tortilla’s

Zelf gebakken tortilla’s zijn zo lekker, de smaak en structuur is echt anders dan die rubberen dingen uit een pakje. Niet dat ik die nooit meer gebruik, maar elke keer dat ik de moeite neem om ze wel zelf te maken vraag ik me af waarom ik dat niet altijd doe. Misschien omdat we juist vaak wraps/tortilla’s eten als ik maar weinig tijdheb om te koken. Of omdat ik er te lui voor ben, ook niet ondenkbaar natuurlijk. Geïnspireerd door regisseur Robert Rodriguez eten wij tegenwoordig ook tortilla’s als ontbijt, met roerei en spek. Wij noemen het breakfast burrito, dat klopt natuurlijk niet want een burrito is een tortilla die gevuld en al nog een keer de oven in gaat, maar het bekt wel lekker. En het smaakt nog lekkerder. Hier is de video van het recept van Robert Rodriguez: http://www.youtube.com/watch?v=IBgsLmDcL78

De Missus hielp met het afmeten en uitrollen, kneden is niet haar favoriete kookmoment omdat ze er zulke vieze handen van krijgt. Wij houden het altijd zo luchtig mogelijk, dus de Missus helpt alleen mee als ze er zelf zin in heeft, doet waar ze zin in heeft en zo lang ze er zin in heeft. Alles om tegenzin in koken te voorkomen, want het is me wat waard zeg, zo’n gedeelde hobby.

Ingrediënten:

 • 2 cup bloem
 • 1/2 tl zout
 • 1 el olijfolie
 • 1/2 cup kokend water

Materialen:

 • mengkom
 • deegroller
 • koekenpan, liefst gietijzer
 • bord
 • schone theedoek

Meng de bloem en het zout met een vork goed door in de kom. Voeg de olie en het water toe en blijf met de vork mengen tot het water goed is opgenomen. Kneed nu het deeg goed door, het kan nog erg warm zijn dus pas op je handen. Misschien is het nodig nog een beetje water toe te voegen, doe dit mondjesmaat want het deeg wordt snel te nat. Kneed het een paar minuten door, vorm een bol en laat het in de kom, afgedekt met de theedoek, 15 minuten rusten. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur, en verdeel het deeg in zes bolletjes, ongeveer zo groot als een golfbal. Bestrooi je werkblad met wat bloem, net als de deegroller, en plet een bolletje tussen je handen. Rol het uit door het bolletje steeds een kwartslag te draaien, daardoor krijg je een zo gelijkmatig mogelijke cirkel. Als de tortilla 1 á 2 mm dik is, klop je voorzichtig het overtollige bloem er af en bak hem op hoog vuur gaar, ongeveer een minuut per kant. Leg op het bord, dek af met de theedoek en bak de volgende. Je kan ze zo nog een klein kwartiertje warm en soepel houden. Vul ze aan tafel met roerei en uitgebakken spek, of je gebruikelijke wrap vulling.

Ik had deze keer de helft van het bloem vervangen voor volkoren meel. Misschien wel gezond, maar niet lekker genoeg voor alle moeite die ik er in heb gestopt. Volgende keer ga ik weer voor 100% bloem, volkoren doen we wel met het brood en de pannenkoeken.

5 gedachten over “tortilla’s

 1. Wanneer mag ik komen ontbijten?? Want dat klinkt goed en lekker!!! <3 your blog!! X Amber

 2. We zojuist de tortillas gemaakt en ze zijn heeeeeeerlijk..
  Eva en Mariken

 3. Wat leuk 🙂 ik ga maar een speciale lezersfoto-pagina opstellen denk ik….

 4. Okee, okee, okee, wij gaan het dan ook wel een keer zelf maken 😉 Ik vind die dingen uit een pakje best OK dus ik ben zeer benieuwd naar de zelfgemaakte versie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *