ricotta

Ricotta, zachte Italiaanse kaas, heb je in een mum van een tijd gemaakt. En het is zo lekker, in cake, als koekjes- courgettebloesem- of raviolivulling, in lasagna, bij je gepofte aardappel…
Het is een eenvoudig recept, alles wat je nodig hebt is melk, karnemelk en een dun doekje. Kaasdoek is ideaal, maar een dun geweven thee- of zakdoek, goed schoon en uitgespoeld om wasmiddelsmaakjes te verwijderen, werkt net zo goed. Wij meten de melk af met de hulp van Amerikaanse cupmaatjes (1 cup is 250 ml) maar het gaat natuurlijk om de verhouding, dus je kan ook prima een kopje of wat dan ook gebruiken. Neem gewoon altijd 2 delen melk en 1 deel karnemelk. Kan niet missen.

Hier gaat ie, en let op: eenmaal gemaakt blijf je karnemelk kopen om ineens overal ricotta in te verwerken.

20130720-214711.jpg

Ingrediënten:

  • 1/2 liter volle melk
  • 1/4 liter karnemelk

Materiaal:

  • pan
  • vergiet
  • kaasdoek

Doe melk en karnemelk samen in de pan en zet op middelhoog vuur. Breng tegen de kook aan tot het stremsel zich duidelijk losmaakt van de randen van de pan en de wei,  zet daarna het vuur uit. NIET ROEREN. Laat zo een kwartier staan. Giet daarna het stremsel/weigebeuren door het kaasdoek wat je netjes in het vergiet hebt gedrapeerd. NIET ROEREN of KNIJPEN. Laat nu een half uur uitlekken, schep daarna in een bakje. Voilà, ongeveer 180 gr ricotta.

20130720-214758.jpg

3 gedachten over “ricotta

  1. Pingback: ricotta-citroentaart | MamaSusanne

  2. Oh super leuk , wist ik veel dat het zo gemakkelijk was;) maar ja …ik heb ook yoghurt geprobeerd nig niet echt een sucses , heb jij goede tip ( ik heb je site sinds gisteren oas ontdekt !

  3. Hoi Lois, ik heb nog nooit yoghurt gemaakt, dus ook geen tips voor je. Wel leuk om me eens in te gaan verdiepen… Wie weet komt er ooit nog een blog van? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *