rabarberlimonade

Nu het echt lente is, breiden de mogelijkheden aan ingredi├źnten om van te genieten zich zienderogen uit. Ons moestuintje is erg haar best aan het doen en de eerste radijsjes, rucola en kervel hebben we al kunnen oogsten. Heerlijk en heel leuk. Het is maar een klein tuintje, naar het vierkante meter moestuin-idee dus veel seizoensproducten moeten we uiteindelijk toch ergens kopen. Bij de Albert Heijn bijvoorbeeld, een mooie bos rabarber. Ik hou van rabarber, net als van vlierbloesems, kruisbessen, spruitjes en andere lekkernijen met een wat aparte smaak. De Missus is er niet altijd van gediend, en de rabarber bleek dan ook een absolute no-go. Ik betwijfel of zij dat echt zelf ook vindt, of dat haar misschien rabarber-angst is ingepraat door volwassenen die meteen angstvallig beginnen te roepen hoe vies dat wel niet is als ze die prachtige roze-groene stengels onder hun neus voorbij zien komen. Hoe dan ook, voor iedereen die er wel van houdt is dit een lekker verfrissend drankje, niets moeilijks aan. De Missus heeft mij niet geholpen, maar de Kabouter dronk het met smaak, zo van ‘slurp slurp, aaaah’ dus daarom toch ook een kindvriendelijk recept. Ik had uiteindelijk zo’n 1,5 liter limonade uit deze hoeveelheden.

Ingredi├źnten:

 • 1 bosje rabarber (5 stengels)
 • 1 limoen
 • 150 gr suiker
 • water

 

Materialen:

 • groentemes
 • snijplank
 • grote pan
 • zeer fijne zeef
 • mengkom met schenktuitje
 • pollepel
 • kan

Snij de droge uiteindjes van de rabarberstengels en snijd de rest in stukjes van ongeveer 2-3 cm lang. Doe deze stukjes in de pan en doe er net zoveel water bij tot ze net onder staan. Snij de limoen in 8 stukjes door ze eerst in 4 partjes te snijden en die weer verticaal door te snijden. Doe bij de rabarber, doe de deksel op de pan en breng alles aan de kook. Laat 5 minuten op middelhoog vuur doorkoken, draai nu het vuur laag en voeg de suiker toe. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen en zet het vuur uit. Laat de limonade nu 12 uur afkoelen en intrekken. Hang dan de zeef boven de mengkom en giet alles uit de pan in de zeef. Duw heel zachtjes met de pollepel nog wat sap uit de rabarber en laat het een minuut of 5 uitlekken. De overgebleven rabarber kan je nu als compote gebruiken, haal dan wel de limoenstukjes eruit. Schenk de limonade in de kan en laat in de koelkast in zo’n 2 uur helemaal afkoelen. Klaar!

4 gedachten over “rabarberlimonade

 1. Lekker hoor! Ik ben gek op rabarber. Meestal maak ik gewoon moes (lekker met versgemaakte griesmeelpudding, mmm) Zoonlief kon er ook geen genoeg van krijgen. Dus tijd voor limonade, en mss nog een rabarbertaart erbij?

 2. Limonade met veel goede jeugdherinneringen, lekker!
  Nooit het recept geweten, maar nu wel!
  Dank j(ulli)e wel!

 3. Graag gedaan, ik hoop dat het net zo lekker smaakt als je je herinnert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *