Prachtige perencake

Lang, lang geleden, toen Mama als tiener avontuur en woonruimte zocht in Amsterdam, vond zij een kamer in een kelder souterrain in West. De huisbaas, Meneer Poppe, was een oude viezerik, en zijn maatjes deden er niet voor onder. Meneer Poppe verhuurde talloze hokjes in zijn kelder als ‘kamer’, maar wel alleen aan meisjes. Door de kieren van zijn vloer (Mama’s plafond) hoorde je hem 06-lijnen bellen. Vroeger betekende dat iets anders dan een mobiel nummer.

Hoe dan ook, meneer Poppe had zijn beste vriend, een andere ouwe knar met wankele polsen, de opdracht gegeven het plafond van de kelder te schilderen. De pastelgroene verf spatte alles onder: vloer, kasten, muren.. Als het de schilder wel lukte een stukje plafond gedekt te krijgen was hij als een pauw zo trots. ‘Oohhhh wat mooi!’ verzuchtte hij dan keer op keer.
Waarom nu dit hele verhaal? Nou, eigenlijk omdat dat precies was wat Mama┬áuitriep toen deze cake uit de oven kwam. Met bejaarde stem-imitatie (ja zo irritant is┬áze wel). ‘Ooh wat mooi!’

Een prachtige cake, en lekker! Mama was zo trots als een pauw. Met dank aan gas-oven Edna want als we het electrische grilletje van meneer Poppe hadden moeten gebruiken was het natuurlijk niets geworden.

IMG_5437.JPG

Ingredi├źnten:

 • 200 gr zachte boter
  200 gr suiker
  2 zakjes vanillesuiker
  230 gr zelfrijzend bakmeel
  3 eieren
  Mespunt zout
  2 tlp kardemompoeder
  3 á 4 rijpe handperen

Materiaal:

 • Mengkom
  Mixer
  Weegschaal
  Zeef
  Dunschiller
  Cakevorm
 • sateprikker

Verhit de oven voor op 180 C
Meng boter, suiker en vanillesuiker met de mixer in ongeveer 5 minuten tot een luchtige massa. Meng in de laatste minuut kardemom en zout erbij. Breek nu 1 ei boven de kom en zeef 1/3 van het bakmeel erbij. Meng dit kort maar zorgvuldig. Herhaal nog twee keer met de overige eieren en bakmeel.
Vet de bakvorm in en bestuif met wat meel. Schil de peren verticaal van onder naar boven met de dunschiller. Snij het kontje weg maar laat het steeltje zitten. Spatel het beslag in de bakvorm en laat de peren op gelijke afstand van elkaar tot bijna op de bodem zakken, steeltje omhoog. Het beslag zal rijzen en de peren bijna helemaal bedekken.
Bak de cake midden in de oven op een rek in ongeveer 50 minuten gaar. Als de bovenkant te donker wordt maar een sat├ęprikker en nog wel met beslag eraan uitkomt, dek de cake dan af met aluminiumfolie voordat je haar verder bakt.
Test de cake met de sat├ęprikker, als deze er droog uitkomt haal je de cake uit de oven en laat haar 10 minuten rusten. Als de sat├ęprikker wel beslag heeft bak je de cake nog wat langer (begin met 10 min extra en dan evt steeds 5 erbij)
Zet een schaal of plank klaar en laat de cake voorzichtig uit de vorm komen. Zijdelings is het handigste.
Serveer haar nog warm met wat Turkse yoghurt en honing on the side…
En bewonder jezelf, en de cake. Ooohhhh wat mooi!

IMG_5445.JPG

 

 

3 gedachten over “Prachtige perencake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *