perenboter

We gingen peren oogsten langs de Waal. Een heerlijke dag, de Missus wil daar wel wonen zei ze. Mijn plan was al om perenboter te maken, ik heb het ooit eens gegeten (en een potje mee naar huis genomen) in het onvolprezen Proef in Rotterdam. Het is een soort vloeibare perenjam met een vleugje specerijen, zoals kaneel en kruidnagel. Ik kon er in het Nederlands niets over vinden, maar in het Engels googlen bleek de oplossing te bieden. Ieder recept dat ik las was weer anders dus dan weet je al dat je het net zo goed naar eigen inzicht kan doen. De Missus was druk met haar Barbies, maar toen ik de vijzel op tafel zette nam ze meteen de regie. Ze heeft de kardamom en kruidnagel redelijk fijn gekregen, en daarna met een dunschiller een paar peren geschild die ik dan wel in stukjes mocht snijden, erg lief van haar. Ook de suiker afmeten en de citroen uitpersen vond ze leuk. De Kabouter heeft ook lief meegedaan: zij heeft de citroen ondergekwijld gewassen en de peer voorgeproefd. De peren waren een beetje zuur, zeker door gebrek aan zomerzon, maar daarom lang niet zo jammer om te verwerken in plaats van zo te eten. Daar heb ik namelijk altijd last van, dat het zonde is en zo. Ook lelijke peren kunnen trouwens prima meedoen in dit recept, net als valfruit. De Missus wilde nog weten waarom er citroen in moest. ‘Gewoon, omdat het in het recept staat.’ was mijn erudiete antwoord. ‘Nee,’ zei ze vermoeid, ‘waarom moet het er écht in, die citroen. In die jam. Waarom?’ ‘Eh, eh… omdat het de zuurtegraad verhoogd en daarmee de houdbaarheid verlengt?’ Als iemand een betere reden weet dan horen wij het graag.

Ingrediënten

 • 1000 gr perenstukjes zonder schil
 • 1 cup suiker
 • sap en rasp van een halve citroen
 • 2 kruidnagels
 • 5 groene kardamompeulen
 • 1 kaneelstokje
 • 1/2 cup water

Materialen

 • 2 lege, schone jampotjes
 • grote pan om potjes in te steriliseren
 • pan met dikke bodem
 • rasp of zester voor citroenschil
 • mesje
 • plankje
 • dunschiller
 • handdoek
 • zeef
 • pollepel
 • kom

Maal de kruidnagels en kardamompeulen fijn in een vijzel. Doe alle ingredienten in de pan (ik heb een prachtige groene Le Creuset, perfect voor lange stoofsessies) en laat het drie uur op een laag vuur pruttelen. Met de deksel erop, vanzelfsprekend. Check af en toe of de peren niet droog komen te staan, giet zo nodig nog een klein bodempje water erbij.

Kook ondertussen de jampotjes uit in de grote pan en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Neem het kaneelstokje uit de pan en giet de verdere inhoud in het vergiet boven de kom. Het vocht wat nu in de kom zit kan je bewaren en als siroop gebruiken, maar meng het niet met de rest van de peren, dan wordt je boter te dun. Pureer de peren door ze met de pollepel door de zeef te duwen. Doe de perenboter in de jampotjes, laat ongeveer een centimeter of twee onder de rand vrij en sluit de deksel goed af. Zet de potjes helemaal onder water in de grote pan, en kook nog tien minuten. Je kan iets zwaars op de potjes zetten waardoor ze zeker weten onder water blijven. Vis daarna de potjes voorzichtig uit het water, bijvoorbeeld met een tang, en zet ze op de handdoek om uit te lekken. Laat ze zeker twaalf uur op het aanrecht staan om helemaal af te koelen. Ze zijn nu gesloten zeker nog 6 maanden houdbaar. Heerlijk bij pittige blauwschimmelkaas, of gewoon zo, lekker dik op een bruine, verse boterham met echte boter.

 Ik gebruik het liefste lege jampotjes van Bonne Maman, die zien er zo gezellig uit en dat maakt zo’n jammetje dan extra leuk om weg te geven. Je kan ook lege jampotjes bij de Blokker kopen, maar waarom zou je niet die €0.75 extra uitgeven voor een pot vol zoetigheid? Jam is zo’n multifunctioneel smeersel: naast de boterham kan je ook een halve pot lepel door je yoghurt roeren, er taarten van boven en tussenin mee besmeren, koekjes mee opleuken en cakejes versieren. Zo’n pot is zo leeg.

 

9 gedachten over “perenboter

 1. Hey Susie, hou nu al van je blog! En wat een verschrikkelijk leuk recept ook zo heerlijk geschreven! Mooi en lief dat de kindjes ieder op hun eigen manier mee helpen 😉 Ik wacht met smart op de volgende blog.. Xxx Amber

 2. Jammie! Wordt vast een kok, die dame!… Enne die citroen is denk ik omdat de peren dan niet verkleuren. Of gewoon voor de smaak?

 3. Citroen? Ik denk voor de pectine of bindende werking: ik ken ook recepten voor perenboter waar je sinaasappelschijven of de klokhuizen/perenschillen meekookt in een kruidenzak. (die deed ik dan in zo’n BHzak!)
  Waarom ik dit denk: Marmello is ook citroenzuur….

 4. Lekker recept. Kan je ook met appels doen, krijg je appelboter 😉 En citroen is volgens mij voor de pectine.

 5. Jammie, gaan we zeker ook proberen. Enneuh wat die citroen betreft:
  “In veel jamrecepten wordt citroen- of limoensap gebruikt. Dit sap is populair omdat het een hoog pectinegehalte bevat en daardoor een goed hulpmiddel is bij het stollen. Daarnaast is het zure, frisse sap een tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.”

 6. Pingback: Verjaardagstaart | MamaSusanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *