paashaasjes

Pasen, is dat niet eigenlijk het feest van de kip? Kippen zijn natuurlijk geweldige dieren, grappig, mooie veren, gezellig, lekker én ze leggen ook nog eieren. Hoe goed kan een dier voor ons zijn? En met Pasen is het kip alom: eieren zoeken, rijk brood (met ei bereid) eten, eieren schilderen, eieren opeten en dan als uitsmijter een gevulde kip uit de oven bij het diner. Om de kip te eren versieren we haar eieren, maar een kip als broodje is ook heel paselijk. Voor deze broodjes heb je weer wat geduld nodig, het rijzen duurt bij elkaar bijna twee uur. Maar het is wel heel leuk om de kleine chef de broodjes vorm te laten geven, dus misschien een leuke activiteit voor tweede Paasdag, om daarna de broodjes op de achterbank op te smikkelen op weg naar de meubelboulevard? Het recept is voor ongeveer 6 broodjes.

Ingrediënten:

 • 110 ml volle melk
 • 1/2 zakje gist (3,5 gr)
 • 250 gr bloem
 • 30 gr zachte boter
 • 20 gr suiker
 • 5 gr zout
 • 2 eieren (1 voor bestrijken)
 • rasp van 1 sinasappel
 • rozijntjes en wat hagelslag

Materialen:

 • mengkom
 • weegschaal
 • bakplaat
 • steelpannetje
 • keukenschaar
 • keukenkwast
Verwarm de melk tot ze handwarm is en los dan de gist en de helft van de suiker er in op. Laat even staan zodat het gist geactiveerd kan worden. Meng bloem, suiker en zout goed en wrijf er daarna met je handen de in blokjes gesneden boter doorheen. Als het meel wat op zand lijkt en er geen klontjes boter meer te vinden zijn, voeg je de sinaasappelrasp toe. Breek het ei (of blaas het leeg, zie onder*) boven de melk en meng er goed doorheen.   Maak een kuiltje midden in het meel en giet hier de melk en het ei in. Meng met je handen tot een soepel deeg en kneed een minuut of 5 a 10 door tot het terugveert als je het uitrekt en loslaat. Doe het deeg in de kom, dek af met huishoudfolie en zet een uur op een warme plek (bijv boven op de verwarming) te rijzen.
Als het deeg in volume is verdubbeld sla je het neer. Verdeel in 2 gelijke stukken en verdeel die stukken ieder in 3en. Als je een kip (of haan) broodje wilt vormen, plet het bolletje deeg een beetje tussen je handen en trek een kop en een staart eruit. Knip de snavel, kam en staart met een keukenschaar in en leg op de bakplaat. Voor een haasje verdeel je het bolletje in twee stukken. Van één stuk rol je het lijfje: een wat platgedrukt bolletje. Deel het andere stuk ook weer in tweeën en rol van één stukje nog een bolletje: het hoofdje, en van het andere stuk rol je een wat langere sliert die je in tweeën breekt om de oren van te maken. Druk het hoofdje goed op het lijfje, de oren goed op het hoofdje maar zorg voor voldoenden tussenruimte zodat de oren wel los van elkaar blijven. Dek nu de bakplaat af met huishoudfolie en laat drie kwartier op een warme plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 C. Klop het tweede eitje in een kommetje los en bestrijk de broodjes met het ei. Druk een rozijntje of wat hagelslag als ogen of neusje in het deeg -met wat geknutsel heb je een leuk Nijntjes neus/mondje. Bak de broodjes midden in de oven in 15 minuten goudbruin en gaar. De broodjes zijn heerlijk luchtig en hebben een zweempje zoet, met name door de sinaasappelschil. Perfect om recht uit de oven met wat boter op te eten.
*Ei leegblazen om te versieren: prik aan beide lange kanten een gaatje met een  punaise. Maak het gaatje iets groter en blaas door de bovenkant de inhoud van het ei in een bakje. Als het niet meer klotst als je schudt is alle ei eruit en kan je wat water er in laten lopen om schoon te spoelen. Blaas dit er ook weer uit en laat het ei drogen. Haal een droodje door het ei met een lange naald en knoop een kraal aan het einde zodat je het ei op kan hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *