Ondanks mijn hekel aan frituurluchtjes, maak ik graag een uitzondering voor oliebollen. Omdat het maar 1x per jaar is. En omdat dit recept zo verschrikkelijk lekker is, zo lekker dat zelfs de beste kraam van de AD Oliebollentest er niet tegenop kan. Of nou ja, bijna niet…
Hoe dan ook, het basisrecept komt uit de Kleine Ik Kan Koken, een ouderwetsch kookboek wat ik -gebruik makend van haar moederlijk schuldgevoel- bij mijn moeder uit de kast heb gepakt. En nu is het van mij. Het is in 1959 geschreven, en sommige dingen kook ik alleen zoals het in dit boek staat, gewoon, omdat het dan het lekkerste is. Bij oliebollen doen we het toch weer net even anders, namelijk meer zoals mijn opa de bakker ze maakte: met bier, extra vulling maar zonder sukade. Toch bijna hetzelfde, eh, bijna. In ieder geval: lekker, bomvol fruit, een subtiele hint sinaasappel én traditioneel. Mijn moeder bakte volgens dit recept ieder jaar weer schalen en schalen vol, een theedoek om haar hoofd geknoopt tegen de frituurlucht in het haar. En dagen lang pakten wij nog oude oliebollen met hard geworden poedersuiker van de schaal. Heerlijke herinneringen. Nu zij glutenvrij leeft heb ik het stokje maar van haar overgenomen, en maak meestal ook een glutenvrije batch voor haar. Ik vervang dan de bloem voor 1 deel maizena, 1 deel boekweitmeel. Werkt prima en ongeveer de helft van de familie eet liever de glutenvrije omdat die lichter verteerbaar zijn menen ze. Dat zou best kunnen, maar pin me er niet op vast.
Dit recept is voor ongeveer 30 oliebollen.
Ingrediënten:
- 500 gr bloem (OF 250 gr maïzena en 250 gr boekweitmeel)
- 2 dl melk
- 3 dl donker bier (GLUTENVRIJ BIER of MELK)
- 25 gr verse gist of één zakje instant gist
- 1 1/2 tlp zout
- 200 gr krenten
- 200 gr rozijnen
- 5 appels, jonagold of goudreinet
- rasp van 1 sinaasappelschil
- 2 liter zonnebloemolie
- Mixer
- grote pan
- frituurpan (of nog een grote pan)
- theedoek
- fruitmesje
- 2 eetlepels of een knijp-ijslepel
- fijne rasp of zester
- schalen
- keukenpapier
- schuimspaan
Een fijne jaarwisseling, en dat het maar goed mag smaken.
Let op: als je verse gist gebruikt, verwarm dan de melk eventjes tot ze lauw is en los de gist daar eerst in op, voordat je het aan het beslag toevoegt.
de glutenvrije maak je toch niet met bier erin???
met glutenvrij bier, of anders gewoon melk
Pingback: chips | MamaSusanne
Pingback: Hollandse appeltaart | MamaSusanne