kweeperenjam

In diergaarde Blijdorp wonen niet alleen een heleboel dieren die je niet snel in het wild zal zien, er staan ook allerlei bijzondere planten en boomsoorten. Met bordjes erbij, soms. Dat is handig en leerzaam. Zo zag ik een tijdje terug een kweepeer op de grond liggen bij de olifanten. Dat is best eigenaardig, want een kweepeer is geen handfruit, dus hij zal niet uit iemands tas zijn gerold. Tenminste, daar ging ik niet vanuit en ik keek omhoog: allemaal kweeperen, aan een boom! In de dierentuin! Oh, en een bordje erbij waar het ook op staat: kweepeerboom. Aangezien de kweeperen blijkbaar gewoon op de grond vielen en daar lagen te rotten tot humus vergingen, leek het mij geen probleem als we er een paar mee zouden nemen. Dus schudden de Missus en haar nichtje de boom en stuiterden de kweeperen over de grond.

Eenmaal thuis bleken de kweeperen helaas al te eh, oud om te verwerken. Maar de groenteboer verkocht ze ook én gaf nog wat tips ter verwerking, dus daarom maakten wij vandaag toch nog kweeperenjam. Het vruchtvlees is keihard en bevat weinig vocht, dus de kweepeerjam dikt niet heel ver in, vandaar dat je bij een kleine hoeveelheid toch al flink wat potjes kan vullen. De smaak is heerlijk, en heel bijzonder. Haast geparfumeerd, echt het proberen waard.

Ingrediënten:

 • 1 kg kweeperen
 • 800 gr suiker
 • 800 ml water
 • sap van 1 citroen
Materialen:
 • scherp mes
 • keukenmachine met raspfunctie
 • grote pan met dikke bodem
 • hele grote pan om te steriliseren
 • 4 á 5 lege jampotjes
 • schone theedoek
Snijd de kweeperen in parten en snij de klokhuizen eruit. Rasp de kweepeerstukken mèt schil helemaal fijn. Zet de rasp met het water en citroensap op en laat 10 minuten zacht koken. Voeg dan de suiker toe en kook nog een minuut of 45 op zacht vuur tot je een jamdikte hebt bereikt en de kleur rood roze is. Kook ondertussen de jampotjes uit en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Vul ze met de kokend hete jam tot 2 cm onder de rand, draai goed dicht en zet de potjes nog eens 10 minuten in het kokende water om ze te steriliseren, de potjes moeten helemaal onder staan. Zet de potjes daarna op zn kop op de theedoek, en draai na 5 minuten om. Laat ze nu echt helemaal afkoelen voor je ze opbergt en ze zijn zeker 6 maanden houdbaar.

6 gedachten over “kweeperenjam

 1. Kweeperen: nog-nooit-van-ge-hoord! Leuke foto’s, vooral van dat boomschudden. Geweldig! 🙂

 2. Pingback: imperfecte rozenmacarons | MamaSusanne

 3. Bij mij werd de ‘jam dikte’ niet bereikt. Ook niet na wat langer doorkoken.

  Uiteindelijk toch maar in de potjes gedaan maar zelfs na afkoelen is alles vloeibaar gebleven.

  Ook heb ik meer hoeveelheid overgehouden dan verwacht nav het recept (ik heb de hoeveelheden voor alle ingredienten exact aangehouden maar kreeg toch bijna 2 potjes extra als resultaat).

  Vanwege bovenstaande vermoed ik dat het wellicht de bedoeling is geweest om het koken uit te voeren zonder deksel op de pan.

  Als gevolg hiervan zou dan meer water verdampen, er minder (dus niet teveel) potjes gevuld kunnen worden en de jam de juiste structuur krijgen.

  Echter weet ik niet of deze aanname klopt wat dit staat nergens in dit recept vermeld.

  Kun je hierover uitsluitsel geven?

  Het zou een tekortkoming van de beschrijving zijn als mijn oogst hierdoor is mislukt 🙁

 4. Hi Johan, ik heb nergens geschreven of gelezen dat de deksel op de pan moet. Misschien toch je eigen tekortkoming dan 😀
  Maar kook het anders nog eens met extra losse gelatine, dan krijg je wel jam hoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *