Kleine tips

Met mini-chefs de keuken ingaan is super leuk en gezellig, maar vereist wel een paar aanpassingen ten opzichte van koken als volwassene. Ten eerste is er natuurlijk de veiligheid om over na te denken: koken is soms scherp en vaak erg heet, het kan spatten en vallen. Zorg daarom om te beginnen voor wat afstand ten opzichte van je oven of fornuis. Geef vooral de hele kleine mini-chefs een stevig voetstuk, wij gebruiken bijvoorbeeld vaak de eettafel in plaats van het aanrecht zodat de Kabouter op een stoel kan zitten zonder van trapjes af te vallen. Denk na voordat je begint: wat kan je kindje wel, wat niet en laat je mini-chef juist die activiteiten van het recept uitvoeren die gevaarloos zijn. Afwegen, prakken, zeven, mengen, eieren breken etc. Groente of fruit in stukjes snijden kan vaak ook prima als jij het eerst voorsnijd, en je kleintje met een gewoon botermes het nog fijner maakt. De grotere mini-chefs kunnen natuurlijk al meer: een aardappelmesje gebruiken, beslag in een hete pan scheppen, iets in de oven plaatsen… Begeleid iedere stap net zo vaak totdat je het idee hebt dat je kind het zelf uit kan voeren. Je kan daar niet echt een leeftijdsgrens aan geven, daarom is het nodig dat je alles uitlegt en pas loslaat als je er beiden volledig vertrouwen in hebt. Het is ook belangrijk dat je scherpe dingen als keukenmessen, blenders of raspen buiten het bereik van je kleintjes neerlegt en grote pannen vol kokend water achter op je fornuis plaatst. Probeer je vooral op je kind te concentreren en niet zozeer op het te behalen resultaat, dat voorkomt gevaarlijke situaties en frustratie.

Ook materiaal speelt een rol: het is vaak makkelijker om beslag te doseren met een knijpfles dan een lepel. Je kan een speciale fles kopen bij de kookwinkel, maar je kan ook een lege ketchupfles extra goed afwassen en die gebruiken. Daarnaast is het vaak handig om een nat doekje onder je snijplank te leggen zodat deze niet wegglijdt, en je mini-chef goed uit te leggen hoe bepaalde materialen werken. Gebruik lekker veel plastic, siliconen en metaal- als er dan eens iets valt is het niet meteen stuk. Leer je mini-chef ook aan om bij roeren of kloppen altijd met één hand de mengkom vast te houden terwijl de andere hand klopt. Zo is het omvallen van een kom vol beslag alvast één rotzooi-risico minder.

En de derde truc van een succesvolle tijd samen in de keuken is het positief houden van je eigen attitude. Ga er maar vanuit dat het een rommel wordt; dat het gerecht misschien niet zo mooi of precies gaat lukken als je in je eentje zou bereiken; dat het lang duurt; dat veel mini-chefs ineens halverwege geen zin meer hebben. Dat is allemaal niet erg. Het gaat om het proces en samen plezier maken. Hou dat voor ogen en er kan niets mislukken.

Zelf nog goede tips, vragen of ervaringen? Schrijf een commentaartje of post het op onze facebook pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *