joodse appeltaart

Toen de Missus werd geboren heeft mijn schoonmoeder mij zover gekregen om een spaarrekening voor kindjes te starten met als bonus een adoptie-appelboom. Die boom staat op de Olmenhorst, een landgoed in Lisserbroek. Het is er prachtig en heerlijk, en het is zo’n leuk idee om ieder jaar écht je eigen appels te kunnen plukken, aan je eigen boom. Een beetje terug naar de natuur, weg van het gejaagde stadse leven. Lekker biologisch shoppen in de Landgoedwinkel, een kommetje pastinaaksoep erbij en natuurlijk appeltaart, appelsap, appelbrood etcetera. Maar de laatste jaren werd het steeds drukker op de Olmenhorst. Tijdens het Oogstfeest draaiden er zweefmolens, stonden er lange rijen voor de toiletten, kassa’s en de koffie, riepen honderden hippe vaders en moeders zonder z om hun kinderen ‘Spyker, niet so dicht bij die sweefmoleh’ en werden wij steeds stiller. So much voor terug naar de natuur. Om het feestgedruis te omzeilen gingen we dit jaar in ieder geval niet meer in het weekend en ook *en vooral* niet tijdens het oogstfeest naar onze appelboom, en dat was een wijs besluit. We hadden een heerlijk rustige en zonnige dag tussen de appelbomen, picknick in het gras, grote oogst, korte rij. En met 20 kilo appels weer naar huis.

Ook de appels smaken dit jaar niet zo zoet als we gewend zijn, na een troosteloze somer zomer dus we verwerken ze snel en vakkundig tot moes en taart. Vooral veel taart. En dan is het wel lekker om wat te kunnen variëren, daarom bakten wij ook weer eens een Joodse appeltaart; oftewel kosher, omdat er geen melk of boter in gaat. Dat mag niet met ei, denk ik dan, want vlees zit er verder niet in gelukkig- maar ik ben niet gehinderd door enige kennis dus breng mij gerust op de hoogte als ik ernaast zit.

Ingrediënten:

 • 6 grote of 8 kleine appels
 • 4 eieren
 • 125 gr suiker
 • 150 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 citroen, sap en rasp
 • 1/2 tl kaneelpoeder
Materialen:
 • 2 grote kommen
 • mixer
 • keukenweegschaal
 • siliconen bakvorm of springvorm 20-22 cm doorsnede
 • zester of rasp
 • citruspers
 • dunschiller
 • aardappelmesje
 • spatel
Verwarm de oven voor op 180 C. Zorg dat één van de kommen echt vetvrij is, en splits de eieren waarbij je het wit in de ene, en het geel in de andere kom doet. Ik splits eieren met de schil en mijn handen, wat je ook doet zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt, dus hou de dooier heel. Het eiwit kan nu even op kamertemperatuur komen, dan kan je straks makkelijker stijf kloppen.
Schil de appels, snij ze in kwarten en snij het klokhuis weg. Snij ze hierna in dunne (2-3 mm dikke) plakjes. Rasp de schil van de citroen en doe dit bij het eigeel. Pers de citroen uit, besprenkel de appel met een beetje sap en meng de rest door het eigeel.

Weeg de suiker af en doe dit en het kaneelpoeder ook bij het eigeel.
Vet de bakvorm in. Als je een springvorm gebruikt, bekleed de bodem dan met bakpapier. Strooi een beetje suiker over de bodem van de siliconenvorm en leg een rondje appelpartjes erop. Dit wordt straks de bovenkant van de taart, als je een springvorm gebruikt doe je deze stap pas als je taart al in de vorm zit, en dan omgekeerd: dus eerst een mooi rondje appelpartjes en dan wat suiker strooien.
Klop het eiwit stijf met de mixer. Je zou de kom bij wijze van spreken op zijn kop moeten kunnen houden zonder dat het eiwit er uit valt. Mix daarna het eigeelmengsel ongeveer 5 minuten tot het mooi romig is. Meng nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel door het eigeelmengsel. Spatel dan het eigeel door het eiwit: dit is tricky, je wilt een egaal mengsel maar je wilt ook dat het eiwit zijn luchtigheid behoudt, dus maak niet meer bewegingen dan nodig. Meng ook de appelpartjes erdoor en doe het hele beslag in de bakvorm. Bak in 40-45 minuten goudbruin en gaar. Door het citroensap smaakt deze taart heerlijk fris, je hebt hem op voordat je er erg in hebt.
Door het opgeklopte eiwit is dit recept ook heel makkelijk én lekker glutenvrij te maken: vervang het zelfrijzend bakmeel voor 1/2 amandelmeel, 1/4 maizena en 1/4 boekweitmeel. Doe daar een theelepeltje bakpoeder bij en mix dit allemaal eerst voordat je het bij het eigeelmengsel voegt.
De Missus wilde vandaag graag samen met haar ‘kinders’ helpen, wat het schillen aanzienlijk vertraagde, want die kinders hadden dat nog nooit gedaan. Ze probeerde ook met de zester de citroenschil eraf te krijgen, maar dat was wel erg zwaar en het vocht uit de schil spoot in haar ogen. Niet zo’n succes dus. Maar eiwit kloppen is dan weer wel heel erg leuk, net als de hele massa in de vorm storten en suiker afwegen. Suiker afwegen is trouwens altijd erg leuk, ook voor kinders die dat al heel vaak gedaan hebben. Aldus de Missus 😉

5 gedachten over “joodse appeltaart

 1. Wat een heerlijke post weer! Wij hadden dezelfde ervaring bij de Olmenhorst vorig jaar. Veel te massaal! Zo’n adoptie boom is wel erg leuk natuurlijk 🙂

 2. er zit geen melk of boter in omdat je de appeltaart dan als toetje kan eten na een maaltijd waar vlees in zit, anders moet je tussen de 1 en 6 uur wachten, afhankelijk hoe streng in de leer je bent. en omdat ‘ie zo al heel lekker is…

 3. Pingback: Hollandse appeltaart | MamaSusanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *