imperfecte rozenmacarons

Jawel, we hebben het toch gedaan, macarons gemaakt ondanks mijn eerdere twijfels omdat het me te moeilijk leek. Recepten online hadden het over eiwitten die drie dagen moesten rijpen op het aanrecht, keukentemperaturen, luchtvochtigheid. Allemaal heel leuk en aardig, maar ik ben geen perfectionist en dat het leuk werk is ‘het proces’ is toch minstens zo belangrijk als het resultaat, dus dingen als twee keer de bloem zeven voor ik er een cake mee bak: nee, dat gaat m niet worden. Maar ik had een tijdje terug een macaronsetje en een zak amandelmeel gekregen, en het receptenboekje wat erbij zat maakte er helemaal niet zo’n gedoe van. Niet dat het nou persé een goed recept was (de helft van de omschrijvingen staan door elkaar gehaald) maar het nam mijn vooringenomen-anti-perfectie intimidatie aardig weg. Dus bakten wij macarons, met het setje. En ook gewoon op een siliconen bakvel, want het bleek allemaal reuze mee te vallen. Ze waren heerlijk, vandaag nog lekkerder dan gisteren omdat ze door een tijdje gevuld te ‘rijpen’ die combinatie van crunchy en taai hadden gekregen die zo kenmerkend is voor macarons. We hadden ze gevuld met kweepeerjam, bosbessenjam en ganache. Ik vond de ganache te overheersend, maar de jam erg lekker. Als smaakje hebben we rozenwater gebruikt, en een drupje roze kleurstof omdat dat zo mooi was bij die smaak. Je kan vast prima macarons maken met behulp van een gewone spuitzak, maar het kussenachtige vul-ding wat bij de set zat is, behalve dat de helft van je beslag er in blijft steken, wel heel erg handig, net als de voorgevormde siliconen bakvorm die precies aangeeft hoe groot je de macarons moet maken willen ze uiteindelijk de ‘juiste’ vorm hebben. Maar handig maakt het nog niet onmisbaar, en ook een visueel mislukte macaron smaakt uitstekend. Dit recept maakt min of meer 12 macarons. Tenzij je ze een beetje te klein maakt (zoals wij deden) dan heb je er wel 20. Maar dat is een goed ding.

Ingrediënten:

 • 1 eiwit
 • snufje zout
 • 15 gr suiker
 • 55 gr amandelmeel
 • 100 gr poedersuiker
 • 1 tl rozenwater
 • beetje roomboter
 • evt 1 druppel roze voedingsmiddelenkleurstof

Materialen:

 • 2 mengkommen
 • weegschaal
 • mixer
 • zeef
 • bakspatel
 • theelepel
 • spuitzak met rond spuitstuk
 • bakplaat bekleed met bakpapier

Zeef poedersuiker en amandelmeel en meng goed. Scheid de eieren en klop de eiwitten in een vetvrije kom met een klein snufje zout stijf. Mix daarna beetje bij beetje de suiker erdoor tot je een dik schuim hebt. Meng hier het rozenwater en de kleurstof door. Doe de helft van de poedersuiker/amandelmeel bij het eiwit en meng rustig en zorgvuldig met de spatel. Meng de rest van het suiker/meel er ook door en vul de spuitzak met het beslag. Zorg dat het bakpapier goed strak op de bakplaat ligt- wij hebben een siliconen bakvel, door het gewicht blijft dat lekker liggen. Je kan ook de bakplaat een beetje vochtig maken met water en dan bakpapier en strak overheen trekken. Spuit nu rondjes met de doorsnede van een 50 cent stuk op de bakplaat, met een dubbele tussenruimte zodat ze voldoende kunnen rijzen. Strijk eventueel uitstekende puntjes glad met een vochtige vinger (aargh dat klinkt vies, ik weet geen betere omschrijving, excuus) en laat daarna de bakplaat gewoon zo een minuut of 30 tot 60 op je aanrecht of tafel staan.

Verwarm intussen de oven voor op 150 C. Bak de macarons na hun rusttijd in 15-20 minuten gaar: ze gaan bijna iets donkerder kleuren als ze gaar zijn, je ziet wel wat ik bedoel als je ze goed in de gaten houdt. Laat de macarons eenmaal uit de oven even een minuut of 10 afkoelen en haal ze dan van het bakblik af. Je kan ze nu gaan vullen: schep een klein theelepeltje vulling op het platte stuk van één macaron en plak daar een andere, liefst van hetzelfde formaat, ook weer met het platte stuk bovenop. Laat ze nu zo’n 12 uur liggen in een blikje ofzo, en maak daarna een onvergetelijke indruk op iedereen die je zo’n imperfect roze edelsteentje aanbiedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *