glühwein zonder alcohol

Zolang ik mij kan herinneren drinken wij bisschopswijn bij winterse feestelijkheden. Verjaardag in november? Pan op het vuur. Sinterklaas? Pan op de openhaard (zo’n ronde metalen, weetjewel) Kerstmis? Met zijn allen kruidnagels in sinaasappels en citroenen steken. Een heerlijke traditie, met altijd een pan mét en eentje zonder. Kinderglühwein noemden we dat. Kinderbisschopswijn (hetzelfde idee) klonk toen al niet fris en sinds de laatste openbaringen in de omliggende bisdommen nog minder. Het recept is zoals mijn moeder het maakt, zonder foelie. Ik vind het het allerlekkerste van alle glühwein die ik ooit geproefd heb, en zo hoort het ook met recepten die je moeder maakt.

Ingrediënten:

 • 1 liter rode druivensap
 • 0,5 L water
 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen
 • 1 kaneelstokje
 • ongeveer 30/40 kruidnageltjes
 • 30 gr suiker

Materialen:

 • grote pan
 • aardappelmesje

Was de citrusvruchten goed. Schenk het water en sap in de pan en voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Maak kleine sneetjes in het fruit en stop in ieder sneetje een kruidnageltje, puntje eerst. Je laat steeds een paar centimeter tussen de nageltjes. Leg het fruit in het druivensap en breng aan de kook, hou de deksel op de pan. Als het sap kookt zet je het op zo laag mogelijk vuur en laat het nog 20-30 minuten zachtjes borrelen. Schenk glaasjes vol met een soeplepel, of serveer het uit een mooie kan of (speciaal voor de gelegenheid gekochte) retro koffiepot of iets dergelijks. Je kan het op een theelichtje warmhouden. Of op de openhaard. Op de achtergrond zie je trouwens de visie van de Missus op een peperkoekhuisje (gekocht bij Ikea, dus komt er geen post over maar binnenkort waarschijnlijk wel een klein filmpje).

12 gedachten over “glühwein zonder alcohol

 1. Pingback: chocovervloed | MamaSusanne

 2. Ben erg benieuwd, het recept uitgeprint. Glühwein hoort er bij, maar aangezien in zwanger ben zit er een drankje met alcohol niet in. Ga het zeker uitproberen!

 3. is het recept voor 9 glaasjes ? , ik heb een klas van 30 kinderen plus ouders dus voor 60 personen, dus 5 a 6 maal deze verhoudingen?

 4. Dank je wel voor het delen van deze receipt.. vraagje hoeveel glazen kan je hieruit halen

 5. Hi Dionne, ik weet niet hoe groot je glazen zijn, maar het levert ongeveer 1,5 liter glühwein op

 6. Ik wil voor mijn familie die nagenoeg geen alcohol drinken deze gluhwein maken. Kan ik het in afgesloten flessen 2 weken bewaren?

 7. Alcohol verdampt bij koken…misschien gewoon een fles kopen en dan even laten koken….is de alcohol vanzelf weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *