chips

pastinaakchips

Het stinkt hier, gisteren hebben we natuurlijk een heleboel oliebollen gebakken en de lucht blijft flink hangen. Onze afzuigkap is namelijk geen afzuigkap, maar een luchtverspreider. Wie dat ooit heeft bedacht… Maar de friteuse staat nog op het aanrecht, het vet is vers en stinken doet het hier toch al, geen beter moment dan vandaag om zelf chips te bakken. Vooral omdat er een paar pastinaken zo zielig lagen te kijken bij de Albert Heijn dat ik ze wel mee naar huis moest nemen. En pastinaakchips is lekker, mmmm. Niet volgens de Missus, zij gaf het geproefde chipje een enkeltje vuilnisbak. We bakten gewone aardappelchips, wortelchips en pastinaakchips. De Kabouter vind ze wel alle drie lekker, net als Mama.

chips bij je broodje is sjiek

knisperig, krom en goudbruin

Ingrediënten:

 • 1 aardappel per persoon
 • frituurvet
 • zout
 • kruiden of knoflookpoeder naar smaak, wij gebruikten verse rozemarijn.

Materiaal:

 • friteuse
 • keukenpapier
 • friteusemandje
 • schuimspaan
 • schone theedoek
 • aardappelmesje
 • snijplank

snijtechniek

Verwarm de friteuse tot 180 C en schil (optioneel) de aardappel. Snij in heel dunne plakjes, ongeveer een millimeter dik. Je kan dit ook met de snijfunctie van je keukenmachine doen. Dep alle plakjes afzonderlijk helemaal droog met de theedoek en verdeel ze over de bodem van het friteusemandje. Laat het mandje voorzichtig in het vet zakken en schud af en toe de aardappelplakjes los. Het gaat nu flink schuimen: dit is het water in de aardappel wat verdampt door het frituren. Als het bruisen bijna is afgelopen is de chips dan ook gaar: als ze goudbruin zijn en krom gaan trekken zijn ze precies perfect. Laat ze even uitdruppen in het mandje en schep ze daarna over op het keukenpapier. Breng op smaak met zout en wat je verder lekker lijkt, als het maar niet nattig is want dat helpt de krispyness om zeep. De pastinaakchips en wortelchips maakten we op dezelfde manier, al hoefden die minder lang te bakken.

Tips voor frituren met kinderen: denk hier heel goed over na, zorg dat de frituurpan bijvoorbeeld heel stevig staat en wat achter op je aanrecht. Bindt je haar op, draag een buis of schort om spatten tegen te houden en laat je kindje geen seconde alleen. Leg ook uit aan je kindje dat het heel voorzichtig moet zijn, en zorg dat ze heel stabiel staan. Als het mandje in het vet zakt, kunnen er waterdruppels het vet doen opspatten dus wellicht kan je je kindje dan even opzij laten gaan. Ik heb nu pas voor het eerst met de Missus gefrituurd, ze is ruim zes. Als je er geen goed gevoel over hebt, laat je kleine chef dan bijvoorbeeld de aardappels droog deppen, en de chips zouten en kruiden. Lekker aan alle potjes ruiken en kijken welke het lekkerste zullen smaken op chips is ook een leuk werkje.

zijn ze niet mooi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *