appelflapjes

Ik ga maar heel eerlijk zijn, ik heb het niet zo op de winter. Het ziet er wel mooi uit, dat wit, voor even, maar het is glad, nat, onhandig en vooral heel koud. Het duurt alleen al een half uur voor ik mijzelf en de kinders in genoeg kleding heb gehesen om naar buiten te kunnen, en dan nog is het een kwartier later al niet leuk meer. Vind ik dan. Zoals alle kinderen genieten de Missus en Kabouter natuurlijk enorm van de vroege sneeuwval, en het blijkt dat de Missus ook een prima hand-oog-coordinatie heeft, en dat komt niet bij haar moeder vandaan. Jullie begrijpen wel waarom ik zo snel mogelijk weer naar binnen wil.

Op koude dagen is een warme lunch een extra kadootje. Deze appelflapjes zijn suikervrij en daarom vast gezond genoeg om als lunch te dienen. De Missus kan ze bijna zelf maken, waardoor ze nog eens extra favoriet zijn bij haar want zelf doen is koel! Of vet. Ik weet niet precies welke exclamatie voor zo’n situatie geschikt is. Hoe dan ook, we bakten deze flapjes toen neef Bliksem kwam lunchen, hij heeft er zeker vijf op. We gebruikten onze laatste adoptieboom-appels, ze lagen nog met zijn tweetjes te rimpelen op de fruitschaal, dus de wasmand is weer gedegradeerd van appelschaal tot speelgoedverzamelaar. Omdat het makkelijker delen is met veel kinderen in huis maakten we kleine appelflapjes. Je kan ze natuurlijk voor het bakken nog bestrijken met een losgeklopt eitje en er dan suiker over strooien, maar ik vind dat eerlijk gezegd een ‘waste of a good egg’ want zonder glanslaagje smaken ze net zo goed, en poedersuiker erover na het bakken kan ook. Maar doe vooral waar jullie zelf wel van houden hè, laat je niet afleiden door mijn bescheiden mening. Dit recept is voor 12 stuks.

Ingrediënten:

 • 2 kleine appels of 1 grote, bijvoorbeeld Elstar
 • 6 plakjes diepvriesbladerdeeg
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 2 kinderhandjesvol rozijnen
 • warm water

Materiaal:

 • 2 kommetjes
 • fruitmesje
 • zeef
 • bakplaat bekleed met bakpapier
 • eetlepel

Verwarm de oven voor op 200 C hete lucht en laat het bladerdeeg los van elkaar ontdooien op het aanrecht. Week de rozijnen in een kommetje met wat warm water en schil de appels. Snij ze in kwarten, snijd het klokhuis eruit en snij de kwarten weer in 3 of 4 partjes. De partjes snij je weer in stukjes van ongeveer 1 cm lang. Meng de appelstukjes met het kaneelpoeder in het andere kommetje. Laat de rozijnen uitlekken en meng door de appels. Snij de bladerdeegplakken diagonaal in tweeën en plak de lange kant dicht door de punten tegen elkaar te leggen en met je vingers het deeg aan elkaar vast te duwen. De kant van het bladerdeeg waar het plastic zat is de plakkende zijde, zorg dus dat deze kant aan de binnenkant van het flapje zit.

Schep nu ongeveer een eetlepel appelmengsel in het flapje en knijp/duw weer met je vingers de andere open kant dicht. Zo maak je 12 flapjes. Leg ze op de bakplaat en bak ze midden in de oven in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Na het bakken even laten afkoelen op de plaat (de appeltjes zijn loeiheet) en eventueel met poedersuiker of kaneel bestrooien.

1 gedachte op “appelflapjes

 1. Pingback: Appelkoek pancakes | MamaSusanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *